Gå till innehåll

Att köpa bostadsrätt i Brf Matrosen

Funderar du på att köpa bostadsrätt i vår förening?
Du är hjärtligt välkommen som medlem i Brf Matrosen. Innan du bestämmer dig för att skaffa en lägenhet i vårt område, läs igenom nedanstående:
När du köper en bostadsrätt köper du inte själva lägenheten utan bara rätten att bo i just den lägenheten. Samtidigt "köper du in dig" i föreningens tillgångar och skulder. Som köpare har du undersökningsplikt, undersök därför lägenheten noga före köpet så att du inte efter köpet upptäcker fel som du själv får betala för att avhjälpa. Föreningen (som du själv blir medlem i och en del av) ersätter bara sådana fel som Föreningen ansvarar för, ansvaret för det inre underhållet och ev. tillhörande skötselområde utanför lägenheten övertar du från säljaren.
Du ansvarar som bostadsrättshavare för det mesta inne i lägenheten, läs  på sidan Drift & skötselinstruktioner om vem som ansvarar för vad.
Titta inte bara på lägenheten utan också på vårt område. Är det långt till garaget/ parkeringsplats? Är det ett rimligt avstånd till miljöstation, busshållplats osv.? Är det praktiskt ordnat för dig i ditt vardagsliv? Vissa lägenheter i vår förening ligger på andra våningen med en trappa upp till lägenhetens ytterdörr. Hiss finns inte i något av våra hus.

Granska föreningens ekonomi och årsredovisningar noga, hur mycket har föreningen för avsikt att höja avgiften (hyran) med de närmaste åren? I vilket skick är fastigheterna? Finns medel avsatta för reparationer och underhåll? Mäklarna brukar inte informera om föreningens ekonomi, de talar helst om lägenhetens skick. Det är egentligen inte lägenheten du köper, det är därför viktigare för dig att titta på föreningens ekonomi än på ett "tjusigt" klinkergolv i lägenheten. Kontrollera att du klarar av ekonomiskt att bo kvar om det allmänna ränteläget stiger i framtiden och avgiften (hyran) dessutom har höjts. Var medveten om att du kan förlora pengar om du vill sälja din bostadsrätt vid en tidpunkt då marknadspriserna sjunkit. Risken är störst när man köper "på topp". Genom att vara noggrann före köpet kan man undvika framtida problem!
Föreningen tar rutinmässigt kreditupplysning på köparen innan köpet godkänns. Föreningen kan vägra köparen medlemskap om denne t.ex. har registrerade betalningsanmärkningar.

Styrelsen i Brf Matrosen hälsar dig välkommen som medlem i föreningen!